Merkez’den kira artışına ilişkin açıklama

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonla ilgili öngörülerini paylaştı

İSO Meclisi’nin olağan toplantısında konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, kasım ayına ilişkin öncü göstergelerin 4. çeyrekte aylık kira enflasyonunda yavaş bir seyre işaret ettiğini belirtti.

Karahan, gıda sektöründe 3. çeyrekteki iyileşmenin ardından geçici koşullar nedeniyle bazı yüksek fiyat artışları yaşandığını dile getirerek, enflasyonun öngörülerinden daha yavaş da olsa bir iyileşme olduğunu vurguladı.

Dezenflasyon sürecinin devam ettiğini kaydeden Karahan, “TÜFE Ekim ayında Mayıs’taki zirveden önemli ölçüde geriledi. Hizmet sektörü enflasyonunda iyileşmeler görüyoruz” dedi.

Karahan, “Para politikasındaki kararlı duruşumuz; yurt içi talebin dengelenmesi, Türk lirasının reel değer kazanması ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme sayesinde aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmeye devam edecek” açıklamasını yaptı.

Yıl sonu enflasyon hedefinin %4 olduğunu belirten Karahan, “Gıda sektöründe 3. çeyrekteki iyileşmenin ardından geçici koşullardan dolayı bazı yüksek fiyat artışları yaşandı. Hizmet fiyatlarında kira ve kira dışı unsurlara odaklanmanın daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

‘Kira enflasyonu yavaşlayacak’

“Kasım ayına ilişkin öncü göstergeler, 4. çeyrekte aylık kira enflasyonunun yavaşlayacağına işaret ediyor” diyen Karahan, kira dışı hizmetlerde belirgin bir yavaşlama olduğunu gözlemlediklerini söyledi.

Makro ekonomik göstergelerin dezenflasyon süreciyle uyumlu bir şekilde ilerlediğini vurgulayan Karahan’ın değerlendirmelerine göre:

“Dezenflasyon sürecinin devamı ve ardından fiyat istikrarının sağlanmasıyla öngörülebilirlik artacak. Gelecek dönemde negatif seviyelerde gerçekleşecek olan çıktı açığı, dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olacak.

Politika faizini, enflasyon gerçekleşme ve beklentilerini dikkate alarak, öngörülen dezenflasyon sürecine uygun şekilde belirleyeceğiz. Kararlılıkla devam eden sıkı para politikamız ve Kısa Vadeli Borçlanma Faiz Oranı Azaltma politikamız, Türk Lirası’na olan güveni artırdı.”

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top